Turistudflugter

Kom til Rudbøl og oplev sort sol

Sort sol ses flere steder i landet, men de største flokke finder man i Tøndermarsken.
Enkelte gange rummer de op til 1 mio. fugle.

Vi arrangerer guidede SORT SOL ture med afgang fra Rudbøl Grænsekro.

Sort sol kan typisk opleves i området ikke langt fra kroen fra ca. 1. marts og igen fra 1. september til ultimo oktober. Der er guidede ture tirsdag, torsdag, fredag og søndag.

2024 forår

Tirsdage: 12.3 kl. 16.45 – 19.3 kl. 17.00 – 26.3 kl. 17.15 – 2.4 kl. 17.30
Torsdage: 7.3 kl. 16.30 – 14.3 kl. 16.45 – 21.3 kl. 17.00 – 28.3 kl. 17.15 – 4.4 kl. 17.30
Fredage: 8.3 kl. 16.30 – 15.3 kl. 16.45 – 22.3 kl. 17.00 – 29.3 kl. 17.15 – 5.4 kl. 17.30
Søndage: 10.3 kl. 16.30 – 17.3 kl. 16.45 – 24.3 kl. 17.00 – 31.3 kl. 17.15

MØDESTED: Terrassen foran Grænsekroen

Først en spændende fortælling. Derefter følger man guiden (Steffen, Hans eller Jan) i egen bil.

Turen varer 1,5-2 timer og køreturen er sandsynligvis under 20 km. Turen er for alle aldre, men er ikke altid praktisk muligt for gangbesværede og kørestolsbrugere..

Specialpris er KUN 50 kr. pr. pers. for campingpladsens boende og spisende gæster.

Kontant til guiden eller MobilePay 28 14 44 64  (Jan Pedersen Ravnborg)

Påklædning: efter vejret, siddeunderlag og praktisk fodtøj, da vi muligvis skal gå på diget.

Kombinér f.eks. et ophold, en eller flere dage, eller book et weekendophold, da det er forskellige oplevelse man kan få hver aften.

Vi har også tilbud til grupper f.eks. i forbindelse med busture, firmature, foreningsudflugter, osv.

I den nærmeste omegn på dansk side

Rudbøl – bøj af ved Nørremølle, forinden du kører ind i byen, bøj af til højre på et gruset dige og nyd den uberørte natur, stop lidt op og sol dig i græsset og lyt til jordens ånde.

Videre – der står et skilt ”Højer” kør over broen (Vidåen) 1 km endnu, og så til Højer Sluse, dette gamle og nye dige ”Stormflodssøjlen” sammenlign digerne, prøv at tælle fårene – kør så til Højer by; Her fra var der før i tiden livlig handel til øen Sild.

Besøg Brudekistesnedkeren, Stenhuggeren, Keramikeren, Hjemmeuld Væversken, Ravsliberen, Højer Møller, Rørsgård – kæmpe marsk gård, og så gør turen ud byen mod nord.

Emmerlev Klev – se de høje klitter ved stranden. Tag videre med Stampemøllevej gennem en hel anden natur.
 
Ankommen til Hjerpsted – bøj til højre mod Visby, se Trøjborg Slotsruiner fra Rantzau-slægten. I Visby bøj af mod Østerby, der forinden besøges Præstens have og nyd en oase af fred i blomsterpragt, og så går det videre til Gallehus – Guldhornsstenene skal ses!

Så må man holde sit indtog i landdelens smukkeste landsby ”Møgeltønder” – et par fuldtræffere – Prinsens slot Schackenborg og Parken, den betagende gade Knippelskolen, og så kirken der er helt fantastisk, hele bibelhistorien er gengivet på loft og væg.

Det er ting, man skal opleve – Vi kan nå Tønder endnu inden fyraften! Spændende som indkøbsby – Antikviteter, guldæg, tinsmediekunst og meget mere.

Læg nu mærke til de gamle bygninger, man kan se der har, og er stor velstand, læg mærke til dørene, gavlene, tag i Uldgade, Spikergade – her er stemning, men så skal vi også besøge museet; Her ses guldhornkopien, tøndersølv og kniplinger.
 
Begge havde deres storhedstid i Tønder, men der er også meget andet smukt at se – Kunst museet samme sted haar skiftende udstillinger. Vandtårnet m Wegner udstilling og udsigt over Geesten.

Så tager vi udflugten østpå

Fra Rudbøl ad de seks sving mod Tønder, forbi gamle marskgårde, der knejser, tavse og hemmelighedsfulde fra deres warfler (de har oplevet så mangt en stormflod) lige før Tønder bøjer vejen af mod Møllehus – kør over broen ved Lægan og bøj af til venstre mod Udbjerg, forbi den smukke marskgård Bjerremark t.v. Nu på højre side landets ældste præstegård – højt på en warfl gemt mellem træerne, og så en lille bette kirke. Prøv om I er heldige at få den at se.

Videre over Sæd – Stop! Her var så stormstenen, hvor den ringe mor blev stenet, fordi hun ingen far havde til barnet. Kør gennem Sæd mod Rens, til venstre ligger Jesing Bakkeø, hvor fra der er udsigt mod syden. Her kan du se langt ned i Sydslesvig, nu kører du gennem et meget hyggeligt afvekslende landskab, du ikke har forventet, til du når til Frøslev – her er det så en hel speciel oplevelse at se ”lejren”.
 
Her efter over krydset ved Kruså, kør 100 m og tag Fjordvejen ubeskrivelig smuk tur – Gråsten Slottet, havnen, der fra mod Dybbøl – husk at svinge af ved den gamle vej – Den gamle bro, Sønderborg Slots Museum.

Als Rundt

Ned mod Kegnæs også mod Fynshav gennem den store skov, den er virkelig smuk og velholdt, nu går det så mod Nordborg, forbi smukke gamle huse og byer, nu Oksbøl – Ballebro ? STOP!

Nu tager du den lille færge (ca. 25-50 kr.) med bil og passagerer, en lille romantisk tur 10 min. Du lander ved Åbenrå Fjord og kører mod byen. En hyggelig tur gennem små landsbyer og Østersøen = Fjorden i sigte hele tiden.

I Åbenrå er der den gamle bydel – velholdt, men gågaden er også interessant. Så sigter vi hjemad, men vejen går først til Løgumkloster, det er her man holder det store marked i august, Gøglergudstjeneste, klokkespillet, Domkirken og Oliver Holm Museet med sine fine udstillinger.

Om man nu har en lang eller kort ferie, får man ikke set det hele første gang, så kom igen, hver årstid sin charme – nye farver en anden vinkel man ser det fra, og man får også bedre udbytte næste gang, og husk på Rudbøl Grænsekro skal du så straks igen føle dig hjemme.